Este benefic în tratarea anemiei, diareei, reumatismului, hipertensiunii arteriale, bolilor de inimă, de ficat.
Pentru prepararea acestui vin, se folosesc numai nucile verzi, culese la începutul lunii iulie.
Mod de preparare:
Într-un borcan de sticlă mare, de 20 de litri, se pun 50 de nuci tăiate în patru (cu coajă cu tot). Se adaugă 2,5-3 kilograme de zahăr şi 15 litri de apă fiartă şi răcită. Se amestecă foarte bine, până la încorporarea perfectă a zahărului. Apoi se adaugă drojdia (20 g), dizolvată în puţină apă caldă. Se acoperă borcanul cu un capac găurit, în care se introduce un furtun pentru eliminarea dioxidului de carbon (un capăt al acestuia se pune deasupra lichidului din borcan, celălalt capăt într-un borcan mic, cu apă). Recipientul se lasă într-un loc ferit de lumina soarelui, la o temperatură de maximum 18 grade, timp de şase-opt săptămâni. * După această perioadă de timp, se scoate vinul, folosind un furtun, şi se toarnă în recipiente din sticlă închisă la culoare. Se astupă bine şi se lasă într-un loc răcoros şi întunecos, timp de alte două luni, după care se poate consuma.
Mod de folosire: Se administrează câte o lingură, după mesele principale ale zilei, fără restricţie de timp.