Refluxul gastroesofagian provoaca o senzatie de arsura in piept sau gat. Boala de reflux gastroesofagian apare cand sfincterul esofagian inferior nu se inchide corespunzator, iar continutul gastric reflueaza in esofag.
Simptomele mai pot include:
· Durere in piept
· Dificultate la inghitire
· Tuse seaca
· Senzatie de nod in gat
· Reflux de lichid acru (reflux acid)
Factorii care declanseaza refluxul gastroesofagian:
· Obezitate
· Fumat
· Astm
· Diabet zaharat
· Sarcina
· Hernia hiatala
· Golirea intarziata a stomacului
Bicarbonatul de sodiu
Avand un pH ridicat, bicarbonatul de sodiu poate neutraliza aciditatea de la nivelul stomacului. Dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu in putina apa si consuma amestecul obtinut. Bicarbonatul va reduce aciditatea stomacului, calmand astfel arsurile si impiedicand sucurile gastrice sa urce inspre esofag.
Alimentele fermentate
Muraturile (cele in saramura, nu in otet) pot fi de ajutor in combaterea bolii de reflux gastroesofagian. Acestea sunt alcaline si echilibreaza pH-ul stomacului, reducand aciditatea.
Ceaiul de musetel
Un alt remediu eficient pentru combaterea aciditatii la stomac este si ceaiul de musetel. Acesta poate fi consumat dupa masa de seara, pentru estomparea simptomelor refluxului gastric.
Mustarul
Mai mult ca sigur nu te-ai gandit vreodata sa mananci o lingurita de mustar atunci cand ai arsuri la stomac. Ei bine, mustarul este un aliment alcalin care poate regla nivelul de aciditate al stomacului.
Semintele de fenicul
Feniculul este renumit pentru beneficiile pe care le are asupra sanatatii digestive. Aceste seminte contin ingrediente active care relaxeaza musculatura stomacului, reducand astfel riscul de refluare a alimentelor ingerate. Prepara un ceai din seminte de fenicul si consuma-l dupa fiecare masa. Acesta stimuleaza si digestia, combatand totodata balonarea.
Ghimbirul
In medicina chinezeasca, ghimbirul se foloseste de mii de ani pentru efectele sale benefice asupra sistemului digestiv. Prepara un ceai de ghimbir si consuma-l de fiecare daca cand ai arsuri ori senzatie de greata dupa mesele copioase.
Modificarea stilului de viata
Greutate
Greutatea in exces determina cresterea presiunii in abdomen, impingand stomacul in torace si cauzand refluarea acidului in esofag.
Haine stramte
Hainele prea stramte pe corp pot cauza presiune la nivelul abdomenului si slabi sfintecul esofagian inferior.
Evitarea pozitiei orizontale dupa masa
Nu va intindeti in pat dupa ce ati mancat, cu asteptati cel putin 3h inainte de a merge la culcare.
Pozitia de somn
Daca aveti arsuri in timpul noptii, puteti incerca sa va folositi de gravitate si sa dormiti cu capul mai ridicat decat trunchiul.
Tutun
Fumatul scade presiunea si capacitatea sfintecului esofagian inferior de a functiona corespunzator.
Evitati consumul de alcool.
Atentie! Netratata, boala de reflux gastroesofagian poate determina aparitia unor complicatii serioase. Inflamatia continua a esofagului data de acidul gastric poate cauza ulceratii, sangerari si mai tarziu in evolutie stenozari (ingustari ale esofagului cu trecerea dificila a alimenetelor). De asemenea, eroziunea mucoasei esofagiene poate duce la aparitia dificultatilor de inghitire.
Unele persoane pot dezvolta esofagul Barrett, afectiune in care mucoasa esofagiana se modifica, avand un aspect asemanator cu mucoasa intestinului subtire si care predispune la aparitia cancerului. Unele studii au aratat ca astmul bronsic, tusea cronica si fibroza pulmonara pot fi agravate sau chiar cauzate de boala de reflux gastroesofagian.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.