ROZMARINUL – remedii tradiționale pentru sănătate și frumusețe

433

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) intră în categoria de plante incluse adesea în remedii tradiționale pentru sănătate și frumusețe. Această plantă aromatică te poate ajuta să tratezi numeroase probleme. Datorită principalelor utilizări și beneficii ale rozmarinului, acesta este un ingredient esențial când vine vorba de a prepara produse cosmetice naturale sau a face curat în gospodărie.

În Antichitate, rozmarinul juca și un rol simbolic. Pe lângă faptul că era considerat a fi o plantă purificatoare, acesta era asociat norocului, sincerității și bunei-credințe.

Rozmarinul este foarte bogat în ingrediente active. Principalii săi nutrienți sunt vitaminele A, B2, B6 și C și minerale ca fierul, magneziul, zincul, fosforul și calciul. În plus, rozmarinul conține și mulți antioxidanți.

Frunzele sale pot fi folosite atât proaspete, cât și uscate. Totodată, și florile plantei oferă diverse beneficii. În articolul de azi îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre incredibilele utilizări și beneficii ale rozmarinului.

Beneficii ale rozmarinului

Utilizări și beneficii ale rozmarinului proaspăt
Rozmarinul este o plantă aromatică care crește în multe părți ale globului. Acesta a fost folosit pe post de remediu natural pentru a trata mai multe boli încă din Antichitate.

Rozmarinul prezintă două beneficii principale: poate îmbunătăți memoria și ameliorează problemele respiratorii.

Proprietăți cosmetice

Proprietățile cosmetice ale rozmarinului se datorează conținutului său de compuși antioxidanți și antiinflamatori. Aceste substanțe pot îmbunătăți sănătatea pielii în mai multe moduri:

Stimulează circulația sângelui, în special către părțile inferioare ale corpului, ameliorând aspectul varicelor, al celulitei și al vergeturilor.
Uleiul esențial de rozmarin este un tonic natural, putând tonifia pielea lăsată.
Poți aplica uleiul esențial de rozmarin prin masare pentru a stimula procesele limfatice. Acestea permit eliminarea toxinelor și a fluidelor, care sunt principalele cauze ale apariției nodulilor.

Uleiul esențial de rozmarin îmbunătățește circulația sanguină și menține pielea fermă și fină.

Uilizări și beneficii ale rozmarinului pentru piele

Alte utilizări și beneficii ale rozmarinului

Rozmarinul are un nivel ridicat de acid cafeic și acid rozmarinic. Aceste substanțe au un efect antioxidant puternic.
Uleiul de rozmarin susține creșterea părului, stimulând circulația sanguină.
Rozmarinul inhibă dezvoltarea bacteriilor periculoase în culturile in vitro, ceea ce sugerează faptul că îl putem folosi în caz de toxiinfecție alimentară.
Extractul de rozmarin este folosit în cadrul aromaterapiei ca tratament pentru anxietate. El îmbunătățește dispoziția, ameliorează durerile și sporește capacitatea de concentrare.
Numeroase studii au demonstrat că rozmarinul poate reduce nivelul de stres.
Inhalarea esenței de rozmarin poate îmbunătăți performanțele mintale. Aceasta ajută creierul să proceseze informațiile mai rapid și mai eficient.
Înainte de a-l folosi, consultă medicul pentru a te asigura că nu ești alergic la rozmarin.

3 moduri de a utiliza rozmarinul

Remediu împotriva căderii părului

Toate persoanele care suferă de alopecie sau vor să prevină căderea părului care poate surveni primăvara și toamna ar trebui să apeleze la rozmarin.

Așa cum am menționat anterior, această plantă stimulează circulația sanguină. Astfel, poți include rozmarinul în diverse tratamente pentru a accelera creșterea părului.

Ingrediente
3 linguri (45 g) de frunze de rozmarin uscate
2 căni (500 ml) de apă
Instrucțiuni
Mai întâi, toarnă apa într-o oală și pune-o la fiert.
De îndată ce încep să dea în clocot, oprește focul și adaugă rozmarinul.
Apoi, acoperă oala și las-o să infuzeze timp de 10 minute.
Aplică infuzia pe scalp și masează-te cu vârfurile degetelor.
La final, clătește-ți părul bine cu multă apă.

Remediu pentru tonificarea pielii

Timp de zeci de ani, rozmarinul a fost folosit pentru a avea o piele tânără, fermă și trandafirie. Acesta este o loțiune tonică excelentă, drept pentru care ne poate ajuta să ameliorăm aspectul pielii lăsate, palide sau pline de riduri.

Dacă arăți puțin obosită, prepară următoarea loțiune tonică naturală. Include-o în rutina ta de dimineață.

Utilizări și beneficii ale rozmarinului în cosmetică

Ingrediente
6 linguri (90 g) de rozmarin
1 cană (250 ml) de vin alb
Instrucțiuni
Toarnă vinul într-un recipient cu capac.
Apoi, adaugă rozmarinul (poți să incluzi atât florile, cât și frunzele plantei) și lasă amestecul să stea 10 zile într-un loc răcăros.
După ce s-a scurs intervalul de timp indicat, aplică remediul obținut direct pe față, masându-ți pielea cu vârfurile degetelor.

În bucătărie

Această plantă aromatică este folosită frecvent în gastronomie, fiind ideală pentru a asezona preparatele. Rozmarinul poate fi combinat cu sosuri și carne. Datorită aromei sale intense și delicioase, acesta a devenit una dintre cele mai populare mirodenii din lume.

După cum poți vedea, avem la dispoziție multe utilizări și beneficii ale rozmarinului. Ține-l mereu la îndemână și profită de toate proprietățile pe care le oferă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.