4 metode de păstrare a verdețurilor pentru iarnă, păstrând în același timp gustul și aroma lor!

68099

Gospodinele contemporane folosesc diferite metode de păstrare și depozitare a verdețurilor, legumelor și fructelor începând cu uscarea lor și până la conservarea acestora.

Astăzi vă vom descrie 4 metode diferite de păstrare a verdețurilor.

Metoda 1. Sărarea verdețurilor. Cu această metodă verdeața își păstrează culoarea și aroma cât mai mult timp posibil.

VEȚI AVEA NEVOIE DE:

-100 g de părtunjel proaspăt;

-200 g de mărar proaspăt.

PAȘII DE URMAT:

-Dacă tulpine plantelor sunt destul de aspre, mai bine să le înlăturați. Tocați verdeața cât mai fin, fie individual, fie prin combinație, așa precum ați folosi-o la prepararea bucatelor.

Există 2 moduri de sărare.

Primul mod este prin stratificare – această metodă presupune de a aranja verdeața pe straturi alterând cu sarea.

În borcane sterile și uscate așezați primul strat de verdeață, apoi un strat de sare, presați bine, următorul strat de verdeață, iarăși sare și tot așa în continuare.

-Al doilea mod constă în amestecarea verdeței tocate cu sare într-un bol larg.

Cantitatea de sare trebuie să fie de 3 ori mai puțină decât cantitatea de verdeață, adică pentru 300 g de verdeață tocată este nevoie de 100 g de sare.

După ce ați amestecaț bine veredeața cu sarea, repartizați-o în borcane sterile și uscate bibe.

Presați foarte bine verdeața, apoi închideți ermetic și păstrați la frigider timp îndelungat. Cu timpul verdeața va elimina suc și se va așeza puțin.

Puteți completa vasul cu o porție nouă de verdeață tocată.

Această metodă de depozitare este perfectă pentru pregătirea supelor, bucatelor din carne și pește, preparatelor din legume.

Din cantitatea totală au ieșit 2 borcane a câte 250 ml.

Metoda 2. Congelarea verdețurilor. Aceasta este una dintre cele mai populare și preferate de toți, deoarece nu necesită mult efort.

Puteți congela individual sau combinat. Există o varietate de metode de congelare.

Sticle de plastic – această metodă presupune congelarea verdețurilor pentru iarnă, care au fost uscate și tocate mărunt.

Pungi alimentare – produsele păstrate o perioadă mai îndelungată, absorb mirosuri străine.

Pachete cu zip sau fermoar – una dintre cele mai bune metode de depozitare, dar costisitoare.

Recipiente de plastic de sub smântână, brânză, iaurt, maioneză pot fi folosite pentru păstrarea verdețurilor și altor produse, dar dezavantajul este că ocupă spațiu în congelator.

Cea mai bună opțiune pentru păstrarea oricăror produse fără a pierde calitatea gustului și aroma caracteristică produsului sunt pungile de etanșare netede și canilate pentru aspirare. Produsele în astfel de pachete ocupă puțin spațiu și pot fi păstrate o perioadă lungă de timp chiar și până la 2 ani, cu condiția ca pachetul să nu fie spars și să nu intre aer în interior.

Metoda 3. Sos de mărar parfumat.

Sos de mărar parfumat, sau mai bine zis pastă densă care poate fi păstrată la frigider cel puțin un an.

VEȚI AVEA NEVOIE:

-0,5 kg de mărar proaspăt;

-20 g de sare;

-10 g de zahăr;

-coajă rasă de la 1/2 de lămâie;

-2 lingurițe de suc de lămâie;

-50 g de usturoi;

-300 ml de ulei de floarea soarelui fără miros.

PAȘII DE URMAT:

1.Mărarul proaspăt îl spălați si îl uscați cu un prosop de bumbac. Îl tăiați în bucăți mari și îl transferați în blender sau robot de bucătărie.

Adăugați sarea, zahărul, usturoiul tăiat în felii, sucul de lămâie, coaja rasă de lămâie și uleiul. Mixați până se omogenizează și obțineți o pastă de un verde deschis. Sosul aromat îl turnați în borcane sterile și uscate dar nu până la capăt.

Deasupra sosului turnați un strat de ulei nu mai puțin de 1 cm. Închideți borcanele cu capace și dați la frigider.

Acest sos este oarecum similar cu sosul pesto, care este perfect depozitat la rece cu condiția că partea de sus să fie acoperită cu ulei.

Este ideal pentru preparate din paste, din legume, cartofi, bucate din pește și carne și ca aditivi la diverse sosuri precum cel de smântână, maioneză, sos de roșii, etc.

Din cantitatea totală a ieșit 1 litru de sos aromat.

Metoda 4. Sos verde picant cu măsline.

Un sos foarte reușit și gustos, dar spre deosebire de sosul aromat veți avea nevoie de mai multe tipuri de verdeață și măsline verzi.

VEȚI AVEA NEVOIE:

-300 g de amestec de verdeață proaspătă (mărar, pătrunjel și coriandru);

-câteva crenguțe de mentă proaspătă (în loc de mentă puteți folosi cimbru, busuioc sau rosmarin după gustul Dstră);

-10 g de sare;

-10 g de zahăr;

-coajă rasă de la 1/2 de lămâie;

-2 lingurițe de suc de lămâie;

-35-40 g de usturoi;

150-160 g de măsline verzi;

-100-125 ml de ulei de floarea soarelui fără miros (cel mai potrivit ar fi ulei de olive).

PAȘII DE URMAT:

1.Amestecul de verdeață îl spălați si îl uscați cu un prosop de bumbac. Îl tăiați în bucăți mari și îl transferați în blender sau robot de bucătărie.

Adăugați sarea, zahărul, usturoiul tăiat în felii, sucul de lămâie, coaja rasă de lămâie, măsline verzi și uleiul (cantitatea de ulei depinde de consistența dorită a sosului).

Mixați până se omogenizează și obțineți o pastă de un verde deschis. Dacă este necesar mai adăugați puțin ulei.

Sosul aromat îl turnați în borcane sterile și uscate dar nu până la capăt. Deasupra sosului turnați un strat de ulei nu mai puțin de 1 cm. Închideți borcanele cu capace și dați la frigider.

Acest sos este potrivit pentru preparate din paste, legume, orez, cartofi, friptură de carne, precum și la prepararea felului întâi și sosurilor.

Din cantitatea totală a ieșit 750 ml de sos aromat.

Sperăm că aceste metode de depozitare și păstrare a verdețurilor vor fi utile pentru Dstră.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.