Rețete de post cu cartofi dulci – gustos, hrănitor, si foarte sănătos

2813

Cartofii dulci sunt considerați a fi una dintre cele mai vechi legume consumate, datând cu mii de ani în urmă. Există multe avantaje pentru a-i mânca: sunt ieftini, durează mult timp în frigider, sunt extrem de versatili în rețete și, din fericire, sunt ambalați cu nutrienți importanți.

Rețete cu cartofi dulci: în întreaga lume

Datorită texturii lor cremoase și a gustului dulce caramelizat atunci când sunt fierți sau copți, cartofii dulci au o mulțime de aplicații culinare diferite. Sunt un element de bază în toate națiunile din Africa, unde sunt utilizați în mod obișnuit în tocane, serviți cu fasole și pește sau transformați în făină. În toată Asia, acești cartofi sunt prezenți în mâncăruri, supe și prăjiți. În regiunea insulei Pacific, inclusiv în Malaezia și Singapore, sunt preparați în laptele de cocos ca și desert. Iar în Coreea, cartofii dulci sunt folosiți pentru a face un tip de tăiței de celofan. Cartofii dulci sunt cele mai vitale alimente și surse de nutrienți pentru persoanele care trăiesc în Filipine în zonele sărace, datorită ușurinței lor de creștere, costului redus și duratei de viață lungi.

 Rețetele cu cartofi dulci sunt și sănătoase!

Cartofii dulci strălucesc cu adevărat atunci când vine vorba de conținutul lor de vitamine și minerale. Aceștia sunt ambalați și cu vitamina A, potasiu și antioxidanți, în special beta-caroten (care este responsabil pentru a le oferi culoarea portocalie). În plus, sunt o sursă excelentă de fibre (fiecare cartof mediu are aproximativ 4 grame), precum și carbohidrați complecși pe care corpul îi poate folosi pentru energie.

Un cartof dulce mediu are aproximativ:

•103 calorii
•0 grame de grăsime
•4 grame de fibre
•2 grame de proteine
•7 grame de zahăr
•438% din valoarea zilnică a vitaminei A

La fel ca toate rădăcinoasele, cartofii dulci conțin o cantitate bună de amidon, totuși amidonul lor are un impact mai scăzut asupra nivelului de zahăr din sânge decât carbohidrații simpli – cum ar fi cartofii albi, pâinea sau pastele.

Cartofi dulci cu usturoi la cuptor

Ingrediente:
•500 g cartofi dulci
•30 ml ulei
•3-4 căței de usturoi
•3 crenguțe de rozmarin proaspăt
•1/2 linguriță boia iute
•1/2 linguriță de cimbru
•sare după gust
•piper după gust

Mod de preparare:

•Dați cuptorul la 190 de grade.
•Curățați cartofii și tăiați-i felii.
•Puneți-le într-un castron, adăugați uleiul, condimentele și usturoiul pisat. Amestecați bine.
•Puneți cartofii în tavă și puneți-i la cuptor pentru 30-35 de minute. La jumătatea timpului deschideți cuptorul și întoarceți cartofii cu o paletă pentru a se vor rumeni uniform.
•Serviți cartofii calzi, alături de o salată, cu sos de brânză, iaurt sau mujdei de usturoi.

Cartofi dulci cu brânză la cuptor

Ingrediente:
•3 cartofi dulci
•400 g brânză rasă (mozarella și alt cașcaval mai gras)
•4 căței de usturoi
•sare, piper alb
•ulei de măsline

Mod de preparare:

•Se spală bine cartofii și se pun într-un vas termorezistent la cuptorul preîncălzit (200°) timp de 40 de minute.
•După ce s-au copt se lasă sa se răcească puțin după care le scobim miezul cu ajutorul unei lingurițe, cu grija, iar peretele trebuie sa aibă minim 1 cm.
•Se sărează și se umplu cu brânza și cașcavalul mărunțit, usturoi, piper alb și bucățelele de cartof scobite.
•Se pun din nou la cuptor pentru încă 25 de minute. Merg bine cu o salată verde și cu un sos de iaurt cu castraveți și usturoi (sos tzatziki).

Supa crema de cartofi dulci

Ingrediente:
•1 kg de cartofi dulci
•4 linguri ulei de măsline
•500 ml supă de legume
•200 grame iaurt sau smântână
•3 căței de usturoi
•1 ceapă
•3 linguri zeamă de lămâie
•1 linguriță rasă de nucșoară
•sare
•piper

Preparare:

1.Încingeţi cuptorul la 180 de grade.
2.Curăţaţi cartofii, ceapa și usturoiul și tăiaţi-le cubuleţe.
3.Puneţi cartofii, ceapa și usturoiul într-o tavă. Stropiți cu ulei și asezonaţi cu sare şi piper.
4.Acoperiţi etanş tava cu folie de aluminiu şi introduceţi la cuptor pentru 45 de minute.
5.După ce sunt gătite, puneţi-le într-un blender împreună cu uleiul rămas în tavă, supa de legume, iaurtul, nucșoara și zeama de lămâie.
Pasaţi până obţineţi o cremă fină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.