Afectiunile glandei tiroide – simptome si remedii naturiste

3908

Glanda tiroida sau tiroida (glandula thyroidea) este o glanda care apartine de sistemul endocrin, fiind situata la nivelul gatului, in partea din fata, sub marul lui Adam. Glanda tiroida secreta hormoni tiroidieni care influenteaza procesele metabolice si sinteza proteinelor.

Functionarea echilibrata a glandei tiroide este esentiala pentru organism, intrucat ajuta la reglarea numeroaselor functii precum respiratia, pulsul si tensiunea arteriala, sistemul nervos central si periferic, nivelul de colesterol, metabolism, tonusul muscular, greutatea, vazul si menstruatia.

Dereglarea glandei tiroide se datoreaza consumului excesiv de proteine animale (carne, lapte, oua), stresului, poluarii, consumului de alcool, tutun, cofeina (cafea, ceai verde si negru, bauturi cola, ciocolata) precum si factorilor ereditari.

Cele mai comune afectiuni sunt cele legate de producerea anormala de hormoni tiroidieni. Prea multi hormoni tiroidieni pot cauza hipertiroidism, in timp ce un deficit de hormoni tiroidieni provoaca aparitia hipotiroidismului.

Hipertiroidismul
Este o afectiune cauzata de secretia exagerata de hormoni tiroidieni, insa este o afectiune mai rar intalnita spre deosebire de hipotiroidism. Simptomele pot include pierderi bruste in greutate, tahicardie (batai rapide ale inimii), apetit crescut, stari de nervozitate si iritabilitate, transpiratie excesiva, schimbari in fluxul menstrual, sensibilitate la caldura, subtierea firelor de par, oboseala, dureri musculare, tremurul mainilor.
Adultii pot avea unul, mai multe sau niciun simptom al hipertiroidismului, mai ales daca este vorba de un caz mai usor al bolii. Unele medicamente care sunt folosite pentru a trata hipertensiunea pot ascunde unele simptome ale hipertiroidismului.

Hipotiroidism
Hipotiroidismul, spre deosebire de hipertiroidism, reprezinta incapacitatea tiroidei de a produce hormoni tiroidieni. Simptomele asociate hipotiroidismul sunt oboseala, stari de depresie, dureri musculare sau ale articulatiilor, par si piele uscate, cresterea in greutate, crampe musculare, sensibilitate la frig, constipatie sau bradicardie (scaderea pulsului).

Daca hipotiroidismul nu este tratat la timp, simptomele pot deveni mai severe. Pot aparea mai multe pierderi de memorie, incetinirea proceselor de gandire sau stari depresive dese. Stimularea constanta a glandei tiroide cu tratamente care sa produca mai multi hormoni pot sa duca la marirea tiroidei (gusa tiroida).

Hipotiroidismul avansat, cunoscut si ca mixedem, apare destul de rar, dar atunci cand apare, poate fi destul de periculos si pune viata in pericol. Simptomele pot sa includ hipotensiune arteriala, scaderea temperaturii corporale, respiratie greoaie sau chiar coma. In cazuri extreme, mixedemul poate fi fatal.

Hipotiriodism

• Marar
Specialistii recomanda mararul ca remediu naturist in caz de hipotiriodism. Luat sub forma de pulbere, cate o jumatate de lingurita inainte de masa, poate fi de mare ajutor. Florile de marar si semintele acestuia, pe langa continutul bogat in iod, ofera hormoni naturali, benefici pentru reglarea activitatii glandei tiroide.

• Ceaiuri
Infuzia de cretisoara si coada calului cate 2 cesti/zi, una dimineata si una seata, cu jumatate de ora inainte de masa, sau infuzia de salvie (2 – 3 cani pe zi) sunt, de asemenea, recomandate.

• Alge
Algele stimuleaza secretia hormonala, fiind o sursa bogata de iod si de minerale. Algele marine brune au rezultate foarte bune in cazul hipotiriodismului. Se administreaza sub forma de decot, infuzie sau capsule.

• Sucuri din fructe si zarzavaturi
Se incepe cu o cura de sucuri de fructe si zarzavaturi, timp de 5-7 zile. Se va consuma cate 250 ml de suc la 2 ore si jumatate. Intr-o zi se vor administra 1,5-2 litri de sucuri. Se recomanda urmatoarele sucuri:

– Urzica- 1-2 pahare / zi. Urzica este o planta ce regleaza activitatea tiroidei, are efecte depurative, curata sngele revitalizeaza organismul. Se poate face o cura indelungata.

– Telina – 1/2 pahar / zi. Se pot folosi si frunzele. Poate fi luata in combinatie cu putin suc de morcov, pt corectarea gustului. Telina are puternice efecte reglatoare ale activitatii glandelor endocrine.

– Papadia – 1/2 pahar / zi. Se poate lua in amestec cu suc de patrunjel sau urzica. Papadia regleaza activitatea glandulara si stimuleaza metabolismului.
Mai pot fi folosite si sucuri din: morcov, mere, struguri, orz verde etc.

Hipertiriodism

• Talpa gastei
Talpa gastei este o planta foarte benefica in cazul hipertiriodismului. Se administreaza tinctura de talpa gastii in asociere cu tinctura de paducel. Tinctura se prepara din 20g de planta in 100 ml alcool de 70 de grade si se lasa la macerat 7 -8 zile. Se strecoara si se iau cate 20- 30 de picaturi, de 2 -3 ori/zi, inainte de mesele principale.

• Roinita
Se prepara o infuzie din 1 -2 linguri de frunze de roinita uscate la o cana de apa fierbinte si se consuma cate 1- 2/zi, dupa mesele principale. Tratamentul poate dura intre 4 si 6 luni.

• Stilul de viata sanatos este cel care sustine functionarea normala a glandei tiroide, asa ca ar trebui sa adopti o alimentatie sanatoasa, sa practici sport si sa cultivi obicieurile sanatoase. In acest fel, vei reduce riscul de a avea hipertiroidism, dar totodata iti vei sustine glanda tiroida daca aceasta problema a aparut deja.

• Alte ceaiuri benefice pentru glanda tiroida sunt cel de urzici ori de papadie. Consulta-te cu medicul tau cu privire la aceste ceaiuri si, dupa ce obtii acordul acestuia, fa-ti un obicei din a le consuma zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.