Deja cunoastem foarte bine care sunt beneficiile aduse de consumul de usturoi, insa te-ai gandit vreodata ca acesta poate salva chiar si viata frumoaselor noastre flori de apartament?
Da, acesta sustine inflorirea bogata a lor, insa pentru asta ai nevoie de un preparat special. Daca vei face totul corect, in doar doua saptamani vei readuce frumusetea oricaror flori de glastra.
Ai nevoie de: un litru de apa, trei catei de usturoi, un vas din sticla, o pastila de acid succinic.
Trebuie sa prepari astfel: Dilueaza pastila de acid succinic in apa fierbinte si pune totul la fiert, apoi marunteste usturoiul. Cand apa da in clocot, adauga usturoiul. Toarna solutia in vasul din sticla si lasa sa se aseze, timp de 24 de ore.
In cele ce urmeaza va prezentam care sunt cele mai intalnite boli ale orhideelor, dar si ce tratamente este indicat sa aplicati pentru a evita pierderea florilor:
1. Bolile orhideelor: putregaiurile de origine micotica
Simptomele: Cele mai comune semne ale acestei afectiuni sunt aparitia unor pete negre pe spatele frunzelor, uneori umflate, alteori adancite si putrezirea radacinii. Petele datorate ciupercilor sunt in extindere si se datoreaza excesului de apa din sol sau pulverizarii si stagnarii apei.
Tratament: Se impune indepartarea partilor afectate (frunze, radacina, flori), limitarea udarilor si oprirea stropirii, dar si asigurarea unei aerisiri eficiente. Daca putregaiul se extinde, se impune schimbarea ghiveciului si a substratului si a pulverizarii unui fungicid, din comert.
Solutii naturale: Luati in calcul ca plantele de interior vor locui in continuare cu dumneavoastra in acelasi spatiu si ca fungicidele pot fi mult timp stocate in perdele ori in alte articole de interior. In locul lor puteti folosi solutii pregatite in casa.
Eficienta ar putea fi o pasta obtinuta din scortisoara macinata si apa, amestecata bine si intinsa pe intreaga planta cu o pensula. O alta solutie salvatoare se poate obtine din 4-5 catei de usturoi zdrobiti, adaugati la un litru de apa clocotita. Infuzia se lasa la racit, se strecoara si poate fi folosita ca un veritabil fungicid natural.
2. Bolile orhideelor: putregaiurile de origine bacteriana
Simptome: Diagnosticarea bacteriozelor este foarte importanta, intrucat acestea pot fi confundate de cultivatorii incepatori cu micozele. Trebuie spus ca bacteriozele sunt relativ rare la orhidee, acestea fiind mai rezistente la aceste boli decat alte flori.
Bacteriozele ar putea fi descrise ca niste pete maro, mici la inceput, cu margini clare. Tesutul care se invecineaza cu aceste pete este moale. In cateva zile frunza se ingalbeneste si cade.
Tratament: In astfel de situatii planta trebuie izolata, partile afectate trebuie taiate cu un bisturiu ce va fi dezinfectat in flacara dupa fiecare taietura. Se impune oprirea stropirilor si dezinfectarea spatiului in care aveti restul orhideelor. De preferat ar fi ca persoana care se ocupa de orhideea afectata sa fie alta decat cultivatorul, reducand la maximum legatura plantei afectate cu restul spatiului.