Băutura care îţi curăţă făcatul în doar trei zile este compusă din lămâi, ţelină şi pătrunjel. Sucul îmbunătăţeşte funcţiile sistemului imunitar, scăzând inflamaţia şi protejând vasele de sânge.
Pentru a obţine această băutură ai nevoie de 3 lămâi, o cană cu frunze proaspete de pătrunjel, 5 tulpini de ţelină preparate la abur, 6 căni de apă. Lămâile se spală foarte bine, apoi se taie în cubuleţe, cu tot cu coajă. Se pun toate ingredientele în blender şi se amestecă foarte bine, până la omogenizarea completă.
Mai mult decât atât, băutura care curăţă ficatul este bogată în nutrienţi, antioxidanţi, enzime, clorofilă şi uleiuri volatile, acest suc elimină toxinele , dizolvând, totodată, depozitele de minerale care s-ar putea transforma în pietre.
Tot ce trebuie să faci este să pui aceste ingrediente într-un blender şi să consumi amestecul de trei ori pe zi, timp de trei zile.
Ţelina stimulează regenerarea ficatului. Potrivit studiilor clinice efectuate pe calităţile acestei legume s-a ajuns la concluzia că aceasta are capacitatea de a reduce colesterolul negativ din sânge, cu până la 20%.
În plus, în frunzele sale se regăsesc substanţe cunoscute sub denumirea de ftalide care contribuie la relaxarea musculaturii arterelor, astfel că un consum regulat de ţelină contribuie la menţinerea tensiunii arteriale în parametri optimi. Şi calităţile sale nu se opresc aici, ţelina având efect şi asupra hormonilor, protejându-i de factorii de stres.
Dieta alimentară pentru cei care au ficat gras
Pentru cei care au ficatul gras este indicat ca aceştia să reducă, în primul rând, consumul de carbohidraţi din zahăr, pâine, paste făinoase şi produse de pateserie sau prăjituri.
Totodată, este indicată creşterea cantităţii de fructe şi legume proaspete consumate. De altfel, şi apa este la fel de importantă. Pacienţii cu ficat gras sau steatoză trebuie să consume 2 litri de lichide pe zi.
Limitarea consumului de produse lactate, precum lapte, brânză topită, smântână, unt este la fel de indicată. Se pot înlocui la fel de bine cu alternativa organică, iaurt degresat, brânză tofu, ricotta sau parmezan.
De asemenea, băuturile energizante şi carbogazoase ar trebui evitate, la fel şi indulcitorii artificiali.
„Ecografia este un examen relativ ieftin, comparativ cu restul investigaţiilor imagistice. Ficatul gras înseamnă o încarcare a celulelor hepatice cu grăsimi.
La ecografie, numim această încărcare grăsoasă a ficatului steatoză hepatică. De obicei, aceasta se asociază cu mărirea în dimensiune a ficatului”, a spus Costina Enescu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.
Semne care indică o steatoză hepatică
„Pacienţii ajung la noi atunci când analizele hepatice nu sunt în regulă. Când avem trigliceridele, colesterolul mărit. Atunci descoperim acest ficat gras.
Ficatul gras este periculos pentru sănătatea noastră, dacă nu luăm măsuri la timp. Ar fi bine să facem analizele de rutină.
Românii sunt pe locul 6 în Uniunea Europeană la consumul de bere, arată datele Asociației Berarii României.
Berea este cea mai nocivă băutură alcoolică pentru ficat, fiind una dintre cauzele principale ale steatozei hepatice, adică boala de ficat gras.
Românii consumă 0,5 litri de bere la două zile, față de cehi, campionii acestui top, care consumă o bere zilnic. Însumat, asta înseamnă 85 de litri de bere pe an, adică echivalentul a peste 7 litri/lună.