Cauzele căderii părului și creșterii în greutate la femei

378

Căderea părului și creșterea în greutate pot merge mână în mână. Efectele obezității includ adesea oboseală, dificultăți de respirație și dureri de genunchi. Cu toate acestea, pierderea șuvițelor nu este cauzată direct de kilogramele prea multe.

În schimb, poate avea de-a face cu deficiențe sau condiții de sănătate subiacente asociate cu obezitatea.
Acest articol explică posibila conexiune dintre creșterea în greutate și căderea părului dacă le întâmpinați pe ambele. Aruncă o privire:

???? Căderea părului și creșterea în greutate: care este legătura?

Creșterea excesivă în greutate și indicele de masă corporală (IMC) ridicat sunt asociate cu multiple probleme de sănătate și sindroame metabolice care pot declanșa căderea părului. Numeroase studii au găsit o legătură între creșterea în greutate și căderea părului:

– Un studiu pe bărbați din Taiwan a raportat că IMC mai mare ar putea crește severitatea alopeciei androgenice (căderea părului).

– Sindroamele metabolice, cum ar fi circumferința taliei și hipertensiunea arterială, declanșează, de asemenea, căderea părului. Un studiu a demonstrat că chelia se extinde odată cu creșterea în greutate.

– Un alt studiu pe femei de vârstă mijlocie a concluzionat că rezistența la insulină ar putea crește riscul de alopecie androgenă, în special la femeile cu antecedente familiale. Obezitatea este una dintre cauzele rezistenței la insulină.

Mai multe afecțiuni pot declanșa creșterea în greutate inexplicabilă. Acest proces complex poate provoca o avalanșă de probleme, inclusiv căderea părului. În secțiunea următoare, vom arunca o privire asupra posibilelor cauze ale creșterii bruște în greutate și căderii părului.

???? Cauzele căderii părului și ale creșterii în greutate la femei

1. Tulburări tiroidiene
Glanda tiroidă este responsabilă de reglarea multiplelor funcții metabolice din organism. Dezechilibrul hormonilor tiroidieni este legat de alopecia areata. Foliculii de păr au receptori care se leagă de hormonul de stimulare a tiroidei sau TSH.

Studiile au descoperit că lipsa hormonilor tiroidieni și hipotiroidismul, în special hormonii T3 și T4, ar putea cauza căderea părului, lipsa pigmenților de păr și alte probleme. Tulburările tiroidiene sunt asociate cu pielea uscată, oboseală și perioade neregulate.

2. Dezechilibrul hormonal al sarcinii
Ciclul părului la femei se modifică în timpul sarcinii, iar căderea difuză a părului este frecventă la femeile postpartum. Deși mecanismul exact nu este clar, schimbările în nivelurile hormonilor reproductivi pot fi un posibil motiv.

Este normal să experimentați căderea părului și creșterea în greutate în aceste situații. Cu toate acestea, ciclul părului se normalizează odată ce nivelurile hormonale se stabilizează.

3. Sindromul ovarului polichistic
Femeile cu acest sindrom se confruntă cu anomalii ale metabolismului androgenului și estrogenului.

Excesul de estrogen este adesea legat atât de creșterea în greutate, cât și de căderea părului. Pe de altă parte, nivelurile în exces de androgeni sau hiperandrogenismul cauzează căderea părului la femei.

4. Menopauza
În timpul menopauzei, nivelurile de estrogen și progesteron scad la femei. Nivelurile scăzute de progesteron duc adesea la creșterea nivelului de androgeni. Această schimbare a hormonilor în timpul menopauzei este responsabilă pentru căderea părului, schimbările de dispoziție și creșterea în greutate.

5. Stres
Situațiile stresante, cum ar fi intervenția chirurgicală, stresul psihologic și emoțional, dieta accidentală, boala și rănile, pot influența ciclul normal al părului și pot provoca efluviu telogen (căderea părului).

Nivelurile crescute de cortizol determină redistribuirea țesutului adipos în regiunea abdominală, crescând pofta de mâncare. Acest lucru duce adesea la obezitate abdominală. De asemenea, vă afectează metabolismul și provoacă diverse sindroame metabolice.

Cu toate acestea, relația dintre excesul de androgeni (cum ar fi testosteronul) și căderea părului la femei nu este clară. Se speculează pe scară largă că derivații androgeni (în special DHT) blochează foliculii de păr, provocând căderea acestuia.

6. Oboseala suprarenală
Stresul pe termen lung activează glandele suprarenale și provoacă oboseală suprarenală. Aceste glande reglează adrenalina și cortizolul. Când sunt suprasolicitați, produc mai mult cortizol și nu pot face pasul cu alte cerințe ale organismului, provocând oboseală, insomnie, creștere în greutate, imunitate scăzută și căderea părului.

Studiile pe animale au legat căderea părului cu creșterea activității suprarenale.
Cel mai bun mod de a combate acest lucru este să ai grijă de dieta și de tiparele de somn. Îmbunătățiți-vă stilul de viață prin gestionarea stresului și activitate fizică pentru a minimiza oboseala suprarenală.

7. Medicamente pe bază de prescripție medicală
Medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi antidepresivele, medicamentele anti-convulsii și corticosteroizii pot provoca creșterea în greutate și căderea părului. Căderea părului declanșată de medicamente este temporară, iar creșterea normală a părului se reia odată ce opriți tratamentul. Consultați un medic specialist dacă pierderea părului persistă.

8. Nutriție slabă
Consumul de alimente nesănătoase și procesate și lipsa unei alimentații adecvate din dietele accidentale fac rău sănătății tale, ducând la creșterea în greutate și la căderea părului. Lipsa nutrienților esențiali și a oligoelementelor cum ar fi fierul, zincul, acizii grași, vitaminele A și E, aminoacizii, biotina și proteinele pot provoca căderea părului.

???? Recomandări cheie
– Studiile indică faptul că creșterea excesivă în greutate și un indice de masă corporală (IMC) ridicat pot duce la alopecie androgenă.

– Lipsa hormonilor tiroidieni, sindromul ovarelor polichistice și stresul sunt câțiva factori care contribuie la creșterea în greutate și la căderea părului la femei.

– O dietă bogată în alimente procesate și săracă în nutrienți esențiali și medicamentele prescrise, cum ar fi antidepresivele și corticosteroizii, au fost legate de căderea părului și creșterea în greutate.

– Menținerea fizică activă, somnul bun și o dietă echilibrată vă pot ajuta să vă mențineți greutatea sub control și să stimulați creșterea părului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.