Conopida este bogată în vitamine și minerale, oferindu-ne o gama largă de beneficii

1904

Conopida este o sursa excelenta de vitamine si minerale: vitamina C, K, B6, B1, B2, B3, E, folat, calciu, magneziu, fosfor, potasiu si mangan. Mai contine si grasimi nesaturate si acizi grasi Omega-3. De asemenea, furnizeaza fibre dietetice si contine cantitati mici de zaharuri naturale.

Beneficiile pentru sanatate ale conopidei includ un risc redus de cancer, tulburari ale inimii si ale creierului. 

Ajuta la ingrijirea ochilor, mentine ehilibrul hormonal, detoxifica organismul si ajuta la scaderea in greutate.

De asemenea, conopida apara impotriva radiatiilor ultraviolete si lupta impotriva diabetului, colitei si hipertensiunii arteriale.

De asemenea, ajuta la mentinerea oaselor puternice, sanatatii celulare, echilibrului electrolitic si mentine niveluri oprime de colesterol.
Conopida contine si fitochimice, componente care stimuleaza enzimele de blocare a cancerului si protejeaza celulele organismului de stresul oxidativ si de daunele provocate de radicalii liberi.

Consumul regulat de conopida asigura o circulatie sanatoasa a sangelui si ajuta la mentinerea vaselor de sange puternice, impiedicand acumularea de lipide. Acest lucru reduce riscul unor afectiuni precum ateroscleroza si promoveaza sanatatea cardiovasculara.

Conopida contine fibre dietetice care ajuta digestia si promoveaza eliminarea toxinelor din organism. Impiedica riscul diferitelor afectiuni abdominale, cum ar fi ulcerul gastric si cancerul de colon.

Contine indol-3-carbinol, care este eficace in tratamentul papilomatozelor respiratorii recurente cauzate de virusul papiloma care afecteaza corzile vocale, traheea, plamanii si bronhiile. Conopida consumata regulat ajuta la reducerea severitatii papilomatozei respiratorii.
Conopida contine glucozinolat, care se descompune pentru a furniza compusi sanatosi numiti indol-3-carbinol.

Studiile au aratat ca acesti compusi impiedica cresterea celulelor canceroase, ajutand la reducerea diferitelor forme de cancer (pulmonar, vezicii urinare, de san, ovarian si de col uterin)
Vitamina C din conopida joaca un rol important in producerea de colagen care protejeaza articulatiile si oasele de leziuni inflamatorii.

De asemenea contine si vitamina K, care ajuta la prevenirea pierderii masei osoase.
Este eficienta in reducerea riscului de degenerare maculara legata de varsta, care poate duce la orbire, in special la varstnici. Sulforafanul prezent in conopida protejeaza tesuturile retinei de deteriorarea cauzata de stresul oxidativ, previne afectarea vederii si diferite boli cum ar fi cataracta.

Studiile au aratat ca sulforafanul prezent in conopida este eficient in protejarea pielii impotriva daunelor cauzate de radiatiile ultraviolete. Actiunea sa apara corpul impotriva inflamatiilor, a cancerului de piele si a leziunilor celulare.

Sulforafranul si indolii prezenti in conopida joaca un rol cheie in reducerea progresiei bolilor neurodegenerative. Ajuta la tratarea leziunilor neuronale cauzate de inflamatie si stres oxidativ in bolile Alzheimer si Parkinson.
Ajuta la reducerea stresului oxidativ, promoveaza stimularea colesterolului HDL si reduce tensiunea arteriala. In plus, acidul gras omega-3 prezent in conopida ajuta la reducerea colesterolului rau si impiedica rigiditatea arterelor.

Continutul de potasiu din conopida ajuta la mentinerea echilibrului in organism, esential pentru functionarea sistemului nervos in transmiterea impulsurilor nervoase si contractiilor musculare.

Conolida este bogata si in substante nutritive de intarire a imunitatii. Ajuta la prevenirea diferitelor tipuri de infectii si intareste mecanismele de aparare ale organismului prin impiedicarea cresterii inflamatiei.
Includerea conopidei in dieta in timpul sarcinii este benefica datorita folatei esentiale, care ajuta la dezvoltarea sanatoasa a copilului.

Colina si fosforul sunt foarte benefice in repararea membranelor celulare. Acest lucru este esential pentru functionarea eficienta a creierului si a sistemului nervos pentru transmiterea semnalelor nervoase. In plus, prezenta potasiului si a vitaminei B6 joaca un rol important in mentinerea sanatatii creierului si promovarea unei comunicari adecvate a nervilor prin producerea unei serii de neurotransmitatori necesari, incluzand dopamina si norepinefrina.

Consumul regulat de conopida ajuta la reducerea riscului de diabet datorita prezentei vitaminei C si a potasiului. Ea ajuta la reglarea metabolismului glucozei si ajuta pancreasul pentru secretia hormonului de insulina.
Consumul de fructe si legume de culoare alba ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral, datorita prezentei compusului allicin, care ajuta la curatarea ficatului si a sangelui.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.