Conopida – rețete delicioase și sănătoase

663

Conopida este o sursa excelenta de vitamine si minerale: vitamina C, K, B6, B1, B2, B3, E, folat, calciu, magneziu, fosfor, potasiu si mangan. Mai contine si grasimi nesaturate si acizi grasi Omega-3. De asemenea, furnizeaza fibre dietetice si contine cantitati mici de zaharuri naturale.

Pate de conopida si nuci
Ingrediente:
• 1 kg de conopida
• 100 grame de nuci
• 2 catei de usturoi
• 100 ml de ulei
• o lingura de mustar dulce
• o lingurita de sare (sau dupa gust)
• 2 litri de apa
• o lingura de sare

Mod de preparare:
Spalam conopida si o desfacem buchetele. Punem o oala cu apa la fiert si cand da in clocot adaugam conopida cu sarea.
Se lasa la fiert 10 minute dupa care se pune sub un jet de apa rece.
Taiem conopida bucati mici si o punem la blender impreuna cu nucile, usturoiul curatat, uleiul, sarea si mustarul.

Chiftelute cu conopida si linte rosie
Ingrediente:
• 250 grame de linte rosie
• 200 grame de conopida
• o ceapa medie
• un morcov mare
• 3 linguri de tarate de psillyum
• 4 linguri de pesmet
• o mana de patrunjel tocat marunt
• 3 catei de usturoi
• o lingurita de sare
• un varf de cutit de piper
• 4-5 linguri de faina
• Ulei

Mod de preparare:
Se lasa lintea la inmuiat cu o seara inainte, in apa cu putin otet.
Scurgem apa, clatim lintea si adaugam apa cat cuprinde cu putina sare, dupa care o punem la fier impreuna cu morcovul ras si ceapa taiata in 4. Se lasa la fiert pana cand scade apa si se gateste lintea.
Punem o alta oala cu apa la fiert, dupa care se adauga buchetelele de conopida. Se lasa la fiert 5 minute.

Dupa ce conopida si lintea s-au fiert, se lasa sa se scurga bine.
Cand sunt scurse si racite le pasam. Se adauga taratea de psillyum, pesmetul usturoiul, patrunjelul tocat si sare dupa gust.

Daca compozitia este prea moale se mai poate adauga pesmet (in functie de cat de bine am reusit sa scurgem legumele).
Formam bile pe care le aplatizam si le dam prin faina de grau si le prajim in ulei.

Mancarica de conopida
Ingrediente:
• 2 conopide mari
• 2 cepe potrivite
• 1 lingura si jumatate de bulion
• 2 linguri de faina

Mod de preparare:
Se spala conopidele si se rup buchetele. Se pune apa la fiert cu sare si cand ajunge la punctul de fierbere se adauga conopida 2 minute.

Se toaca marunt ceapa si se caleste. Se adauga bulionul si se amesteca. Se adauga 2 linguri de faina si se amesteca bine.

Se pun 6 polonice de apa din care am oparit conopida. Se lasa la fiert cu ceapa.
Se adauga conopida si se mai adauga un polonic cu apa
Se pune capacul la oala si se lasa la fiert 30-40 de minute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.