Cum se îngrijesc mușcatele curgătoare

1575

Una dintre cele mai populare flori care ne împodobește balconul și ferestrele locuinței noastre este mușcata curgătoare. Majoritatea oamenilor cred că dacă are lumină și apă este mai mult decât suficient însă, în realitate, lucrurile stau altfel.

Mușcatele Curgătoare Tiroleze nu doar că sunt unele dintre cele mai cunoscute, dar sunt și cele mai rezistente la căldura excesivă și lipsa de apă. Florile acestora sunt micuțe si sub forma de steluțe. Se pretează foarte bine în zonele cele mai însorite și, mai ales, pentru acele persoane care au mai puțin timp pentru a le îngriji. Mușcatele Curgătoare Tiroleze nu au nevoi prea multe. Au nevoie de soare și apă din când și când. Această floare devine mai pretențioasă când vine vorba de tipul de turbă folosit. Nu le place umiditatea excesivă, astfel că o turbă care să dreneze apa cât mai bine, este bine venită.

Adăugați îngrășăminte în substrat, cât și prin apa de udat. O solutie echilibrantă de N-P-K, de genul 5-6-5, sau în apropierea acestor cifre, este excelentă sș se găsește în comerț

Muscate-Curgatoare-Tiroleze

De multă apă și umbra au nevoie mușcatele curgătoare Calliope. Acestea se pretează cel mai bine la containere sau ghivece agățătoare, generînd flori imense cu un bogat foliaj. Au nevoie de un sol care sămentina apa, însă să dreneze fără să o mențină până la băltire. Ideale sunt ghivecele mari, de peste 23-25cm diametrul, care să aibă și rezervor pentru apă. Pot fi puse și în jardiniere, însă din cele foarte late. Mușcata Calliope, are nevoie de mult îngrășământ și fier. Puteți folosi îngrășăminte din comerț, cu formula echilibrată, N-P-K, părti egale sau cât mai apropiate

Mușcatele Curgătoare-Duble se aseamănă cu cele de mai sus doar că sunt mai mici și fac flori duble. Diferențele majore sunt că acestea curg unidirecțional, mergând după soare, fiind mult mai pretabile pentru jardiniere, îmbrăcarea balcoanelor sau teraselor, iar pentru ghivece rotunde fiind necesare mai multe fire pentru a da un aspect unitar.

Cum se îngrijesc mușcatele curgătoare

În ciuda aparențelor, mușcatele curgatoare sunt ușor de îngrijit, fiind necesare doar câteva reguli fundamentale de respectat. În funcție de sezon, există câtva reguli care ar trebui respectate. Pe timpul verii, ar trebui să urmați următoarele sfaturi:

-Nu udaţi în exces pentru că plantele se pot îmbolnăvi. Evitaţi udatul direct pe frunze şi cu apă prea rece sau prea fierbinte;

-Curăţaţi frunzele uscate de la bază, doar după ce s-au îngălbenit complet (nu înainte, pentru că ruptă prea devreme, generează imediat o îngălbenire prematură la următoarea frunză);

-Ciupiţi plantele pentru o ramificare mai bună;

-Curăţaţi întotdeauna florile uscate, pentru a permite o nouă înflorire.

Înmulțirea mușcatelor curgătoare

În ceea ce privește înmulțirea mușcatelor curgătoare, aceasta se face fie prin semințe, fie prin butași. Dacă alegeți prima variată trebuie să știți că îninte de toate aveți nevoie de timp.

Trebuie însămânțate devreme, având nevoie de 3-4 luni pentru a răsări și a deveni plante mature. Semințele că sa germineze nu au nevoie de lumină, astfel că trebuie doar umezite. Se pot planta direct în turbă sau pe pat de hârtie umezită până la înmugurire.

Cea mai clasică metodă de înmulțire a mușcatelor curgătoare este prin butași. Aceasta are neajunsul că ai nevoie de o plantă matură de foarte bună calitate pentru a obține o plantă viguroasă. În plus, în majoritatea cazurilor, plantele nu se compară cu planta mamă. Firmele profesioniste ce se ocupă cu vânzarea mușcatelor curgatoare folosesc butași realizați în centre de cercetare și de către firme specializate doar pe material genetic de foarte bună calitate.

Boli și dăunători

În general, mușcatele sunt plante rezistente la boli şi pot fi tratate uşor cu substanţe la îndemână din farmaciile fitosanitare. Cu toate acestea, trebuie să aveţi grijă pentru a nu pierde planta din neatenţie. „Putregaiul Cenuşiu” este principala boală la muscate. Se manifestă ca pete de culoare gri închis, pe spatele frunzelor şi apare din cauza excesului de umiditate. Musculiţa albă de seră și afidele sunt printre dăunătorii cei mai cunoscuși și totodată cei mai greu de eliminat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.