De ce se albește parul din cauza stresului? Ce putem face pentru a întârzia/preveni albirea parului

771

Stresul poate juca un rol cheie în cât de repede se albește părul, a relatat un studiu publicat în revista Nature.

Oamenii de știință au înțeles de multă vreme că este posibilă o legătură între stres și părul cenușiu, dar această nouă cercetare de la Universitatea Harvard din Massachusetts aprofundează mecanismele exacte implicate în aceasta schimbare, sau pierdere a culorii.
Testele inițiale ale cercetătorilor au analizat îndeaproape cortizolul, „hormonul stresului” care crește în corp atunci când o persoană are un răspuns de stres.
Este o funcție corporală importantă, dar prezența pe termen lung a cortizolului crescut este legată de o serie de rezultate negative asupra sănătății.
Dar vinovatul a ajuns să fie o parte diferită a corpului, ce lupta, de asemenea, cu stresul – sistemul nervos simpatic.

Acești nervi sunt pe tot corpul, inclusiv în fiecare folicul de păr, au raportat cercetătorii.
Substanțele chimice eliberate în timpul răspunsului la stres – în special norepinefrina – determină activarea prematură a celulelor stem producătoare de pigment, epuizând „rezervele” de culoare ale părului.
„Impactul dăunător al stresului pe care l-am descoperit a depășit ceea ce mi-am imaginat”, a declarat dr. Ya-Chieh Hsu, Autor principal al studiului și profesor asociat de celule stem și biologie regenerativă la Harvard, într-un comunicat de presă . „După doar câteva zile, toate celulele stem regeneratoare de pigmenți s-au pierdut. Odată plecați, nu mai puteți regenera pigmenții. Prejudiciul este permanent. ”

De ce devine parul gri/alb?

Dar stresul nu este singurul – sau chiar principalul – motiv pentru care majoritatea oamenilor au părul gri. În majoritatea cazurilor, este vorba, pur si simplu, de genetica.
„Părul cenușiu este cauzat de pierderea melanocitelor (celule pigmentare) în foliculul de păr. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce îmbătrânim și, din păcate, nu există niciun tratament care să poată restabili aceste celule și pigmentul pe care îl produc, melanina ”, Dr. Lindsey A. Bordone , dermatolog la Columbia Doctors și profesor asistent de dermatologie la Columbia University Medical Center din New York, a declarat pentru publicația Healthline. „Factorii genetici determină când parul devine gri. Nu se poate face nimic din punct de vedere medical pentru a împiedica acest lucru să se întâmple atunci când este predeterminat genetic să se întâmple. ”
Asta nu înseamnă că factorii de mediu – cum ar fi stresul – nu joacă un rol.

Fumatul, de exemplu, este un factor de risc cunoscut pentru pierderea prematură a culorii parului, potrivit unui studiu din 2013. Așa că lăsați acest viciu deoparte dacă doriți să păstrați culoarea parului puțin mai mult.
Alți factori care contribuie la îngrășarea prematură includ deficiențe în proteine, vitamina B-12, cupru și fier, precum și îmbătrânirea datorată parțial acumulării de stres oxidativ.

Acest stres este determinat de un dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanții din corpul dvs. care pot deteriora țesuturile, proteinele și ADN-ul , a declarat pentru Healthline, Kasey Nichols, medic din Arizona și expert în sănătate la Rave Reviews.
Un anumit grad de stres oxidativ este o parte naturală a vieții.
„Ne-am aștepta la creșterea părului cenușiu pe măsură ce înaintăm în vârstă și vedem o creștere de aproximativ 10% a șanselor de a dezvolta părul cenușiu pentru fiecare deceniu după vârsta de 30 de ani”, a spus Nichols.

Modificările pe care le puteți urmări pentru a întârzia pierderea prematura a culorii parului includ consumul unei diete bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi nucile și peștii grași, nu petreceți prea mult timp în lumina ultravioletă a soarelui, care dăunează pielii și dăunează părului, și consumul de vitamina B-12 și suplimente de vitamina B-6.
Acestea fiind spuse, dacă parul dumneavoastră devine alb prematur, nu ar fi rău să faceți un control, doar în cazul în care factorii genetici naturali nu sunt singurul vinovat.

Cercetare viitoare

Noua cercetare de la Harvard este doar un studiu efectuat pe șoareci, astfel încât replicarea acelorași rezultate într-un studiu la om ar fi necesară pentru a întări rezultatele.
Dar cercetarea de la Harvard are implicații mult dincolo de părul cărunt, schimbarea culorii părului este doar un semn evident al altor modificări interne ca urmare a stresului prelungit.
„Înțelegând cu exactitate modul în care stresul afectează celulele stem care regenerează pigmentul, am pus bazele pentru înțelegerea modului în care stresul afectează alte țesuturi și organe din corp”, a spus Hsu. „Înțelegerea modului în care țesuturile noastre se schimbă în condiții de stres este primul pas critic către un eventual tratament care poate opri sau întoarce impactul dăunător al stresului.”
Ar putea să însemne, de asemenea, ca într-o zi vom putea opri albirea parului prematur si chiar inversarea acestui efect? Este prea devreme pentru a spune.
„Mai avem multe de învățat în acest domeniu”, a spus Hsu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.