Florile de salcâm se culeg în luna mai și începutul lui iunie, și se pot folosi în stare proaspătă. Se recoltează mănunchiurile de flori cu totul, manual, pe vreme uscată.
Proprietățile terapeutice ale florilor de salcâm se datorează substanțelor din compoziția chimică: robinină, acaciină, uleiuri volatile, acid clorogenic, acid cafeic. Florile de salcâm cu miere reprezintă un remediu pe cât de simplu, pe atât de eficient.
Probleme digestive, constipație
Un remediu de sezon blând, dar cu efecte puternice, fiind recomandat mai ales femeilor și copiilor: se consumă zilnic, dimineața, 3 linguri de flori proaspete de salcâm pisate și amestecate cu miere.
Salată de flori de salcâm
10-12 mănunchiuri de flori proaspete se spală și se pun într-un castron, se pune peste ele apă (nu trebuie să fie complet scufundate în apă) cu puțin suc de lămâie și se lasă să se marineze timp de 2 ore, după care se scot și se scutură puțin.
Se desprind florile de pe tija verde și se pun din nou în castron, se adaugă 1-2 linguri de miere, 1 grapefruit (curățat și tăiat bucățele) sau o portocală tăiată fin și – eventual – fructe uscate (curmale sau smochine tăiate foarte mărunt).
Se amestecă bine ingredientele, se mai lasă timp de 5-10 minute, după care se poate consuma. Salata se consumă cel puțin o dată pe zi, pe stomacul gol, înainte de masă principală, timp de 1 săptămână.
Următoarele alimente se consumă doar după un sfert de oră de la terminarea salatei. În curele de slăbire, salata de flori de salcâm înlocuiește masa de seară.
Indicații terapeutice
• stres
• afecțiuni produse sub acțiunea stresului: gastrită și arsurile la stomac, cefaleea, migrenă, insomnie, bulimie, anorexie, tulburări de memorie, de văz și de echilibru, constipație, etc.
• cure de întinerire, de dezintoxicare
• colită de putrefacție
• constipație cronică
• astm
• bronșită cronică
• tuse cronicizată
• cure de slăbire și de înfrumusețare.
Salată de salcâm, contra insomniilor cronice
Se prepară din 2 mere rase, 3 linguri de flori de salcâm, 2 lingurițe de miere de salcâm și 5-6 linguri de apă plată. Apa plată, încălzită puțin, se toarnă în salată la final. Se amestecă foarte bine cu o lingură de lemn sau de sticlă, pentru a evita oxidarea compoziției. O salată de acest fel se consumă zilnic, timp de 1 lună.
Miere cu flori de salcâm
4 linguri de miere
4 linguri de flori de salcâm proaspete (sau 3 linguri de flori de salcâm uscate şi mărunţite)
Se amestecă bine mierea cu florile de salcâm şi se pune la macerat 3-4 zile. Se întinde pe faţă şi pe gât, cu un masaj uşor.
Se lasă să acţioneze 30 de minute, apoi se spală cu apă rece. Tratamentul dă elasticitate şi supleţe oricărui tip de ten, estompează ridurile, înviorează obrazul palid.
Contraindicații
Colită de fermentație, gastrită care provoacă intoleranță la miere.