Gogoși de casă – 7 rețete bune și simple

57398

Gogosile sunt unul dintre cele mai iubite deserturi. Sunt irezistibile, plac la fel de mult si copiilor, si adultilor si le poti face acasa in mai multe variante. Nu-ti sunt necesare abilitati de mare cofetar, colectia de mai jos fiind tot ce ai nevoie. Facute in casa sunt perfecte, iar aceasta serie de retete va intra in cartea cu bunatati a familiei.

Ingredientele sunt simple, le are oricine in camara. Poti face gogosi pufoase cu drojdie, celebrele pancove, sau fara drojdie, gogosi de post, cu lapte sau iaurt, crocante, insiropate ori moi.

Retete gogosi
Gogosi pufoase cu drojdie
Gogosi de post
Gogosi umplute cu gem
Gogosi insiropate
Gogosi pufoase cu iaurt
Gogosi simple fara drojdie
Minciunele
Sfaturi pentru gogosi reusite

Retete gogosi

Sunt zeci de retete de gogosi si asta pentru ca sunt un desert simplu de facut si poate fi usor adaptat. Sunt populare in toata lumea si stau bine alaturi de o ceasca de cafea, ceai sau la micul dejun. Sunt aproape la fel de bune si calde si reci, cu sau fara umpluturi de gem ori ciocolata, cu sau fara topping. Dar toate au ceva in comun: aroma. Gogosile perfecte sunt foarte aromate, iar pentru asta poti sa folosesti tot felul de arome, de la lamaie si portocala la vanilie, rom si scortisoara.

Gogosi pufoase cu drojdie

Reteta de gogosi pufoase este una de baza. Se mai numesc si pancove. Se fac simplu si este practic imposibil sa nu-ti iasa. Poti folosi drojdie uscata, mai ales ca este gata portionata pentru o portie de gogosi, adica un plic pentru 500 de grame de faina. Un plic de drojdie uscata are exact sapte grame, adica fix cat este necesar pentru jumatate de kilogram de faina. Pentru aceste gogosi pufoase, poti folosi orice fel de faina, ideala fiind cea pentru cozonac.

Ingrediente:

250 ml de lapte integral;
1 plic de drojdie uscata (7 g);
50 g de zahar tos;
50 g unt topit si racit;
2 oua mari (la temperatura camerei);
1 varf de lingurita de sare;
500 g de faina, plus 2-3 linguri pentru planseta, dar nu mai mult;
arome (dupa gust: lamaie, portocale, vanilie, rom sau scortisoara);
ulei pentru prajit;
zahar pudra.

Mod de preparare:

Incepe prin a pregati drojdia. Pune laptele la incalzit. Trebuie sa fie caldut, dar nu fierbinte. Dizolva drojdia uscata in lapte si amesteca bine. Se dizolva repede si complet in cateva minute. Untul topit si racit se amesteca impreuna cu zaharul si sarea si se bat bine cu mixerul sau in robotul de bucatarie. Adauga pe rand cele doua oua si bate putin dupa fiecare. Adauga laptele (in care ai dizolvat drojdia), treptat, omogenizand bine. La final adauga faina si amesteca folosind o spatula sau lasa robotul de bucatarie sa-si faca treaba.

Aluatul este lipicios in acest moment. Daca folosesti robotul, lasa-l sa framante aluatul pana devine suplu si elastic (la viteza medie), daca framanti cu mana, infaineaza planseta si framanta aluatul incet, adaugand din cand in cand putina faina, in ploaie, pana ce devine elastic. Pune aluatul pentru gogosi intr-un vas, acopera-l cu un servet si lasa-l intr-un loc cald o ora-o ora si jumatate, pana ce isi dubleaza volumul. Cand a crescut, intinde aluatul cu sucitorul pe planseta infainata. Foaia trebuie sa fie groasa de doi centimetri. Lucreaza mai mult cu mana si cat mai putin cu sucitorul. Cu un pahar cu gura larga sau cu o cana, taie bucati circulare. Lasa gogosile taiate pe planseta la loc cald, ca sa-si dubleze volumul, timp de 20-30 de minute. Se prajesc in baie de ulei. Foloseste un vas adanc. Uleiul trebuie sa fie incins, dar in niciun caz sa nu fumege si nici sa fie foarte fierbinte. Gogosile se tin circa doua minute pe fiecare parte, atat cat sa prinda culoare frumoasa. Se scot pe un servet absorbant si se pudreaza din belsug cu zahar vanilat.

Gogosi de post

Daca sunt bine aromate si bine pudrate cu zahar, nu exista nicio diferenta intre gogosile pufoase cu lapte si oua si cele de post. Nu uita sarea, pentru ca este exact cea care le da gust.

Ingrediente:

500 g faina;
2 linguri rase de zahar tos;
1 plic de drojdie uscata sau 20 de grame de drojdie proaspata (cat o nuca);
350-400 ml apa calduta;
3-4 linguri de ulei caldut;
arome (este perfecta esenta de vanilie);
1 praf de sare;
ulei pentru prajit;
zahar pudra vanilat pentru pudrat si scortisoara macinata.

Mod de preparare:

Se cerne faina intr-un vas. Pune zaharul si sarea si amesteca. Dizolva drojdia in putina apa calda, daca folosesti drojdie uscata si pune-o peste faina amestecata cu celelalte ingrediente. Daca folosesti drojdie proaspata, lichefiaz-o cu o lingurita de zahar, apoi adauga cateva linguri de apa calduta si pune amestecul peste faina. Adauga aromele si apa calduta treptat si amesteca pana ce rezulta un aluat legat. Este lipicios, dar usor de framantat. Framanta aluatul adaugand putin cate putin uleiul, iar in 10-15 minute maximum ar trebui sa fie gata. Lasa-l sa creasca o ora-o ora jumatate, la loc cald, acoperit cu un servet. Cand si-a dublat volumul, cu mainile date cu ulei, rupe bucati si modeleaza gogosile, nici foarte mari, nici foarte mici. Se prajesc in ulei incins, dar nu fierbinte, circa doua minute pe fiecare parte. Sunt gata cand au culoare frumoasa, aurie. Se scot pe un servet absorbant si se pudreaza cu zahar pudra sau tos. Pentru un plus de gust, amesteca zaharul cu scortisoara.

Gogosi umplute cu gem

Se mai numesc si gogosi berlineze sau gogosi frantuzesti si pot fi umplute cu gem, crema de ciocolata sau vanilie. Diferenta cea mai mare fata de celelalte gogosi este ca se consuma reci, si dupa prajire formeaza un gol in interior in care umplutura incape perfect. Ai nevoie de o seringa de patiserie. Ideal este sa folosesti un gem mai putin dens, fara bucati mari de fructe.

Ingrediente:

1 plic drojdie uscata sau 25 de g de drojdie proaspata;
3 galbenusuri si un ou;
300 g faina, plus cateva linguri pentru framantat;
120 ml lapte integral;
3 linguri zahar;
40 g unt;
1 praf generos de sare;
esenta de vanilie sau un plic de zahar vanilat;
ulei pentru prajit;
zahar pudra si gem pentru umplut.

Mod de preparare:

Incepe prin a dizolva drojdia uscata in laptele caldut. Daca folosesti drojdie proaspata, aceasta se lichefiaza cu putin zahar si apoi se dizolva in lapte. Untul se freaca bine cu zaharul, intr-un vas incapator. Adauga sarea, aromele si oul intreg si omogenizeaza bine. Adauga laptele treptat si la final faina. Amesteca folosind o spatula sau robotul de bucatarie. Initial, aluatul este lipicios, dar framantat putin, cu o lingura de faina presarata in ploaie, pe planseta, devine elastic. Lasa aluatul la dospit, intr-un loc cald, timp de o ora. Dupa ce isi dubleaza volumul, intinde aluatul pe planseta infainata si taie, cu un pahar cu gura larga, cercuri de aluat. Lasa-le sa creasca putin inainte de a le praji in baie de ulei, pe fiecare parte maximum doua minute. Cand sunt aurii, se scot pe hartie absorbanta si se lasa la racit pentru a putea fi umplute. Pentru asta, foloseste o seringa de patiserie. Gemul pentru umplut trebuie sa fie mai fluid si sa nu contina bucati de fructe. Inteapa pe lateral fiecare gogoasa si impinge incet continutul din seringa in gogoasa. La final se pudreaza din belsug cu zahar vanilat.

Gogosi insiropate

Se mai numesc tulumbe si sunt un desert oriental. Sunt foarte gustoase si merg perfect alaturi de cafea si ceai sau un pahar de apa rece cu lamaie. Tulumbele sunt o combinatie intre churros mexicane si choux-urile frantuzesti. Nu se fac greu, dar ai nevoie de o seringa de patiserie care sa dea forma specifica a acestor gogosi insiropate.

Ingrediente pentru gogosi:

500 ml apa;
150 g de zahar;
putina sare;
250 ml ulei;
2 lingurite rase de coaja de lamaie sau esenta de lamaie (neaparat lamaie);
500 g de faina;
5 oua;
ulei pentru prajit.

Ingrediente pentru sirop:

750 ml apa;
1 kg de zahar;
esenta de vanilie.

Mod de preparare:

Incepe prin a pregati siropul. Combina apa pentru sirop si zaharul. Lasa siropul sa fiarba circa 20 de minute, apoi da-l deoparte. Cand acesta s-a racit, pune aromele si, daca vrei, suc de lamaie. Pentru a pregati aluatul, fierbe apa, zaharul, sarea, uleiul si coaja de lamaie intr-o cratita. Este suficient sa clocoteasca de doua-trei ori pentru ca zaharul sa fie perfect dizolvat. Da deoparte, adauga toata faina deodata in compozitia fierbinte si amesteca bine pana rezulta o pasta. Se lasa la racit complet. Adauga pe rand ouale si amesteca bine cu mixerul dupa fiecare. In final, ai un aluat cremos, neted. Se formeaza tulumbele fie cu un aparat de spritat, fie cu o punga de patiserie, direct in uleiul pentru prajit, incins in prealabil (dar nu fierbinte). Gogosile rumenite se scot pe un servet absorbant pentru a indeparta excesul de ulei si, cand sunt putin racorite, se pun in sirop, unde trebuie sa stea cateva minute. Se scot pe un platou si se lasa intr-un loc racoros. Se servesc bine racite. Le poti tine o ora si la frigider.

Gogosi pufoase cu iaurt

Sunt cele mai simple gogosi. Aluatul nu trebuie intins pe planseta, din vasul in care au fost facute se pun direct la prajit, cu lingura. In plus, se fac fara drojdie si nu mai este nevoie sa le lasi la dospit, astfel ca vor fi gata foarte repede.

Ingrediente:

250 g iaurt gras;
1 lingura de zahar;
2 oua;
1 plic de praf de copt;
160 g faina;
coaja rasa de la o lamaie;
1 plic de zahar vanilat;
1 praf de sare;
ulei pentru prajit;
zahar pudra vanilat pentru pudrat.

Mod de preparare:

Intr-un vas se pun iaurtul, zaharul, ouale, aromele, praful de copt, coaja de lamaie si sarea. Se amesteca bine pana ce se dizolva complet zaharul. Adauga faina si omogenizeaza bine. Se incinge uleiul intr-o cratita si se pune din compozitia de gogosi, in tigaie, cu lingura. Gogosile cu iaurt se rumenesc foarte repede. Se prajesc la foc potrivit, pe ambele parti. Cresc in timpul prajitului, astfel ca nu trebuie sa pui foarte multe deodata. Cand sunt rumenite, se scot pe un servet absorbant si apoi se tavalesc bine prin zahar pudra cat sunt inca fierbinti. Sunt bune si calde, si reci, dar trebuie mancate in zua in care au fost facute.

Gogosi simple fara drojdie

Se fac foarte repede, din ingrediente pe care oricine le are mereu in frigider. Sunt gogosi cu lapte, delicioase la micul dejun sau ca un desert rapid. Trebuie mancate imediat, calde, dar riscul sa ramana este nul.

Ingrediente:

jumatate de pahar de lapte (circa 125 ml);
1 lingura de unt topit si sleit;
225 g de faina;
2-3 linguri de zahar;
1 praf de sare;
o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu;
1 ou;
arome dupa gust;
ulei pentru prajit;
zahar pudra sau zahar tos brun pentru decor.

Mod de preparare:

Cerne faina impreuna cu bicarbonatul si sarea intr-un vas adanc. Separat, bate bine oul cu zaharul pana ce acesta se dizolva. Fa o adancitura in faina cernuta si pune untul topit si racit, oul batut in prealabil cu zaharul si laptele caldut. Amesteca aluatul cu o spatula si, cand s-a omogenizat, framanta-l putin cu mana, pe planseta infainata, dar fara sa adaugi prea multa faina (maxim o lingura). Lasa aluatul sa se odihneasca circa 10-15 minute. Intinde o foaie si taie cu un pahar cercuri de aluat sau portioneaza in forme alungite. Prajeste gogosile in ulei incins, pe ambele parti. Se scot pe un servet absorbant si apoi se tavalesc prin zahar pudra ori zahar brun. Se servesc imediat.

Minciunele

Sunt crocante si parfumate. Au forma de fundita si prin unele locuri se mai numesc „aripi de inger” sau, in functie de regiune: „cirighele”, „uscatele”, „fundite” sau „scoruse”. Se fac repede, fiind bune si calde, si reci. Reteta traditionala contine alcool, dar acesta se evapora in timpul prepararii, asa ca pot manca si cei mici. Ramane doar o usoara aroma, foarte placuta.

Ingrediente:

300 g faina;
2-3 oua;
3 linguri de rom brun (vodca sau palinca de fructe);
1 lingura de unt topit si racit;
3 linguri de smantana grasa;
1 praf de sare;
ulei pentru prajit;
zahar pudra cu vanilie pentru decor

Mod de preparare:

Intr-un vas, amesteca toate ingredientele. Omogenizeaza bine cu mana sau cu un robot de bucatarie. Rezulta un aluat care seamana cu cel pentru taitei, doar ca este ceva mai moale. Se intinde o foaie de cel mult doi centimetri grosime. Se taie dreptunghiuri cu un taietor zimtat sau cu cel de pizza. Se face o crestatura la mijloc si unul din capete se trece prin aceasta, formand „funditele”. Se prajesc in ulei incins. Sunt gata foarte repede, asa ca este indicat sa fie pregatit tot aluatul inainte. Se scot pe un prosop absorbant pentru a elimina excesul de ulei si se pudreaza cu zahar din belsug pentru ca aluatul nu contine deloc zahar.
Sfaturi pentru gogosi reusite

Daca vei respecta retetele, vei sti cum sa faci gogosi si este imposibil ca rezultatul sa nu fie reusit. Practic, nu ai cum sa ratezi reteta. Pentru ca reusita sa fie garantata, ia in calcul si alte cateva sfaturi in plus:
Nu pune mai mult zahar in compozitia de gogosi, oricare ar fi reteta, pentru ca nu vor mai creste la fel de bine;
Nu pune mai multa drojdie decat este indicat: nu le va face sa creasca mai mult, dar vor iesi goale inauntru;

Aluatul devine suplu si nu se mai lipeste prin framantare, in cazul celor care trebuie sa treaca prin aceasta operatiune. Nu adauga prea multa faina la framantat pentru ca nu mai cresc, insa poti folosi si putin ulei in loc de faina;
Uleiul pentru prajit trebuie sa fie bine incins, dar sa nu fumege. Gogosile trebuie prajite la foc mic – mai ales cele cu drojdie, pentru a creste si pentru a se coace la interior. La foc mare, se rumenesc repede si raman crude in interior;
Ai rabdare ca aluatul cu drojdie sa creasca. Dureaza de la jumatate de ora la o ora jumatate, in functie de drojdie si de tipul de faina;
Gogosile prajite trebuie scurse bine si lasate pe un servet absorbant pentru a nu fi uleioase;
Nu intepa gogosile la prajit;
Se pudreaza cu zahar pudra sau cu zahar tos, ideal fiind cel brun;
Poti glazura gogosile cu ciocolata sau glazura cu zahar si lamaie (suc de lamaie in care pui zahar pana rezulta o pasta);
Toate retetele de gogosi cu drojdie se pot face si cu maia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.