Semne care indică boala tiroidiană: 18 simptome

456

Iritabilitate, exces de greutate, incapacitate de concentrare? Această listă de motive pentru a vă simți rău poate fi continuată. Și cu un grad ridicat de probabilitate, bolile tiroidei se pot ascunde în spatele acestei liste.

Valoarea glandei tiroide în reglarea activității noastre vitale este de neînlocuit. Hormonii tiroidieni controlează în primul rând procesele importante, cum ar fi metabolismul și alimentarea cu energie a organismului.

18 semne că glanda tiroidă este bolnavă

1. Oboseală rapidă și oboseală constantă

Oboseala și slăbiciunea sunt frecvente în multe boli. Dar cu o lipsă persistentă de hormoni tiroidieni, așa-numitul hipotiroidism, te trezești senzația de epuizare dimineața. Mușchii tăi nu primesc semnale de mișcare. Oboseala cronică este un simptom esențial al bolii tiroidiene.

2. Stare proastă

Starea de spirit melancolică și pesimistă sunt semne caracteristice ale hipotiroidismului, deoarece nivelul hormonului stimulator al tiroidei este asociat cu nivelul producției de serotonină. Și el, după cum știți, este responsabil pentru o bună dispoziție.

3. Nervozitate și anxietate

Cantitățile excesive de hormoni (hipertiroidism) fac o persoană anxioasă și iritabilă inutil. Întregul corp funcționează la viteze super. Acest lucru se reflectă în procesele metabolice, care sunt, de asemenea, accelerate.

4. Apetit puternic și senzație de foame în mod constant

Apetitul puternic și senzația de foame constantă sunt dovezi ale hipertiroidismului. Singurul aspect pozitiv al hipertiroidismului este că caloriile suplimentare pe care le primiți nu se transformă în kilograme în plus.

Hipotiroidismul, pe de altă parte, modifică percepția gustului și a mirosului. Acordați atenție și acestor simptome ale bolii tiroidiene.

5. Scăderea vigilenței mentale

Probleme cu memoria. Desigur, motivul pentru aceasta poate fi lipsa somnului sau caracteristici legate de vârstă, dar abilitățile noastre cognitive suferă chiar și cu o sinteză insuficientă a hormonilor tiroidieni.

Cu un tratament adecvat, această afecțiune dispare foarte repede. Dacă hormonii tiroidieni sunt în exces, este dificil pentru o persoană să își concentreze atenția.

6. Viața fără sex

Boala tiroidiană este o cauză frecventă a indiferenței sexuale. Tiroida ta nu produce suficienți hormoni? Consecința acestui fapt este scăderea libidoului.

7. Piele uscată

Pielea uscată și cu mâncărime este un simptom comun al bolii tiroidiene (hipotiroidism). Rata scăzută a proceselor metabolice, ca o consecință a funcției scăzute a glandei tiroide, duce la o schimbare a stării pielii și a aspectului. Scăderea transpirației face pielea uscată și fulgioasă, iar unghiile fragile și inegale.

8. Probleme intestinale

Întreruperea sintezei hormonilor tiroidieni afectează intestinele în două moduri. Pe de o parte, hipotiroidismul încetinește digestia și mișcarea alimentelor prin intestine. Pe de altă parte, activitatea excesivă a glandei tiroide cauzează diaree și peristaltism intens.

9. Modificări ale duratei și naturii ciclului menstrual

Perioadele prelungite, grele și dureroase sunt un semn esențial al hipotiroidismului. În plus, intervalul dintre perioade este scurtat. Există o mare probabilitate de anemie.

Hipertiroidismul, atunci când hormonii tiroidieni sunt supraproduși, modifică și ciclul menstrual.

10. Durere la nivelul picioarelor și mușchilor

Lista noastră este completată de un alt simptom al bolii tiroidiene – o senzație de furnicături de neînțeles, amorțeală și durere la nivelul membrelor. Acest lucru poate fi caracteristic și hipertiroidismului.

Nivelurile insuficiente de hormoni stimulatori ai tiroidei provoacă leziuni ale nervilor. Rezultatul este amorțeală și durere la nivelul picioarelor și mușchilor.

11. Presiune crescută

Hipertiroidismul afectează citirea tensiunii arteriale. Lipsa hormonului stimulator al tiroidei reduce frecvența contracțiilor inimii, afectează puterea acestora.

12. Senzație de cald sau frig constantă

Hipotiroidismul este, după cum știm deja, un metabolism încetinit. Se arde mai puțină energie, ceea ce înseamnă că se generează mai puțină căldură. De aici și frigul și senzația constantă de răceală.

Cu hiperfuncție, se produce o cantitate excesivă de energie. Acesta este motivul pentru care persoanele cu hipertiroidism au uneori febră și transpiră. Simțirea frigului în organism și febra inexplicabilă sunt simptome importante ale bolii tiroidiene.

13. Vocea răgușită

Răgușeala și un nod în gât sunt semne probabil că glanda tiroidă funcționează defectuos. Examinați cu atenție gâtul pentru a vedea dacă este mărit în zona glandei tiroide. Mai bine, fă-o cu o oglindă când bei apă.

Dacă vedeți umflături sau ceva vă avertizează, ar trebui să consultați imediat un medic. Aveți grijă la simptomele bolii tiroidiene.

14. Somnolență în timpul zilei sau somn slab noaptea

Vrei să dormi tot timpul? Activitatea insuficientă a glandei tiroide încetinește toate procesele din organism într-o asemenea măsură încât gândul de a dormi ziua nu vă odihnește.

Dificultate de a adormi? Toate din cauza hipertiroidismului. O tiroidă hiperactivă este o posibilă cauză de anxietate și palpitații cardiace, ceea ce face imposibilă adormirea. Acest lucru vă provoacă trezirea în toiul nopții. Fiți conștienți și de acest simptom al bolii tiroidiene.

15. Kilograme în plus

Există multe motive pentru creșterea în greutate. Cu toate acestea, chiar dacă sunteți activ fizic, exercițiile fizice, dieta, este un motiv semnificativ pentru examinarea glandei tiroide.

16. Subțierea și căderea părului

Părul uscat și fragil este un simptom sigur al hipotiroidismului. Un nivel scăzut de hormon stimulator al tiroidei implică o încălcare a ciclului de dezvoltare a părului, mulți foliculi de păr trec în așa-numitul mod „inactiv”. Aceasta este cauza cauzării căderii părului.

Hipertiroidismul poate provoca, de asemenea, multe probleme cu părul. În acest caz, părul devine adesea prea subțire sau cade.

17. Sarcina dorită nu apare

Dacă sarcina nu apare mult timp, cauza poate fi atât glanda tiroidă hipo-, cât și hiperactivă. Ovulația este afectată, ceea ce afectează inevitabil fertilitatea.

18. Colesterol ridicat

O creștere a nivelurilor de lipoproteine ​​cu densitate scăzută care nu este rezultatul unei diete slabe, a inactivității fizice sau a medicamentelor a fost legată de hipotiroidism. În absența unui tratament adecvat pentru hipotiroidism, apar probleme cardiace grave, și anume mărirea inimii și insuficiența cardiacă.

Cum să vă verificați glanda tiroidă și când să începeți tratamentul
Dacă aveți cel puțin unul dintre simptomele enumerate, aveți nevoie de un consult medical. Fă-ți testul pentru hormoni tiroidieni: T3 gratuit și T4 gratuit. În funcție de rezultatele obținute, este posibilă terapia de substituție hormonală.

Căutați un medic care tratează persoana respectivă, nu rezultatele testelor. Rețineți că doza de hormoni este selectată foarte individual, în funcție de modul în care vă simțiți. Are aceeași semnificație ca rezultatele testelor de laborator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.