Soarele și pielea dumneavoastră

456

Pentru numeroase persoane, o zi însorită este un motiv de sărbătoare – soarele vă stimulează creierul pentru a elibera hormonul stării de bine, serotonina, şi solicită corpului să producă vitamina D, vitală în dezvoltarea oaselor.

Soarele este benefic şi esenţial, însă reprezintă şi o ameninţare pentru sănătatea pielii.

Riscurile asociate cu expunerea pielii la soare

Inflamaţia pielii (arsură solară)
În cazul expunerii prea îndelungate la lumina soarelui, pielea se poate înroşi şi poate fi dureroasă. Aceasta este arsura solară şi este cauzată de efectele nocive ale radiaţiei ultraviolete intense (raze UV) emise de soare.
Numeroase persoane nu ştiu că arsura solară este o inflamaţie acută a pielii (denumirea medicală: dermatitis solaris) cauzată de arsuri de gradul unu, doi sau trei.

Dilatarea vaselor sanguine conduce la creşterea fluxului sanguin în zonele afectate şi provoacă o varietate de simptome neplăcute, precum:

  • Senzaţii de arsură
  • Mâncărime
  • Tumefiere
  • Roşeaţă
  • Formare de pustule

Cum să te bucuri de soare în mod responsabil

Monitorizaţi timpul petrecut la soare
Evitaţi expunerea la soare între orele 10 şi 14, când radiaţiile UV nocive au cea mai mare intensitate. Purtaţi haine lejere care oferă protecţie, precum cămăşi cu mânecă scurtă, pălării şi ochelari de soare. Copiii foarte mici nu trebuie expuşi la lumina directă a soarelui (trebuie să stea la umbră).

Alegeţi produsul de protecţie solară adecvat
Un produs de protecţie solară cu spectru larg poate oferi protecţie împotriva radiaţiilor UV nocive. La alegerea protecţiei solare, cu cât pielea este mai deschisă la culoare, cu atât este necesar un factor de protecţie solară (SPF) mai înalt. Pentru copii, găsiţi cel mai mare SPF posibil.

Aplicaţi (şi reaplicaţi) protecţia solară conform indicaţiilor
Majoritatea produselor de protecţie solară au nevoie de aproximativ 30 de minute pentru a acţiona eficient, aşa că se recomandă aplicarea înainte de expunerea la soare. Nu vă gândiţi că protecţia este necesară doar în zilele călduroase şi însorite – arsurile solare se pot produce chiar şi în zilele înnorate sau când este frig sau ninge (nu uitaţi să folosiţi protecţie solară la schi!).

Soarele şi pielea dumneavoastră
Soarele oferă beneficii pentru sănătatea pielii însă poate cauza şi leziuni şi inflamaţia pielii. Informaţi-vă cu privire la riscurile asociate cu expunerea la soare şi la măsurile pe care le puteţi lua.

Cum se tratează arsurile solare
Atunci când pielea este expusă la soare prea intens, corpul nostru reacţionează prin autoapărare, producând histamină. Histamina determină răspunsul pielii iar acest răspuns ia forma simptomelor precum mâncărimea, roşeaţa şi durerea (simptomele asociate cu arsura solară). Produsele antihistaminice blochează efectul histaminei, calmând astfel simptomele comune ale arsurii solare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.