Toba de porc – Reteta traditionala folosita din batrani

460

Ingrediente: 1,5 kg picioare de porc (4 buc);

1,5 kg limba de porc (cca. 8-10 buc);

500 g inima de porc;

500 g rinichi de porc;

1 kg carne de porc (de pe ciolan crud, pulpa sau spata);

1,5 kg slanina cu sorici (de pe burta porcului)

Condimente: 80 g sare neiodata (speciala pentru muraturi si industria alimentara) – impartita in 2;

30 g piper negru proaspat macinat – impartit in 2;

50 g boia dulce (paprika);

120 g usturoi zdrobit – impartit in 2;

Optional: putin coriandru, enibahar – eu nu le folosesc – In plus: stomac sau cecum de porc; mate groase, crete; vezica (basica)

Toba de casa reteta traditionala ardeleneasca. Toba de porc cu limba, rinichi, inima, sorici, carne si usturoi, colorata frumos cu boia dulce (paprika). Cum se face toba de casa? Cum se umple si se fierbe toba de porc? Toba de casa este nelipsita de pe masa de Craciun si Anul Nou a romanilor. Toba de porc poate fi asemanata cu raciturile (piftia), fiind compusa cam din aceleasi ingrediente: sorici, picioare, cartilaje si carne de pe capul de porc (urechi, rat), limba, rinichi, inima si bucati de carne de pe ciolan, pulpa sau spata. Pana si condimentatia este asemanatoare cu cea a piftiilor: sare, piper si mult usturoi.

In zona noastra (Arad – Timisoara) se pune si boia dulce (paprika) in zeama gelatinoasa care leaga bucatelele componente ale tobei. Ce aroma si ce culoare frumoasa primeste! Acum cateva zile am preparat impreuna cu Diana atat toba cat si lebar (maios) – reteta aici si caltabosi (reteta aici) de casa. Ne-am ghidat dupa retetele locale (unele de familie) pe care le-am adaptat la conditiile traiului la oras, chiar la bloc. Multa lume este descurajata de faptul ca nu stie tehnicile de preparare ale acestor mezeluri de casa in cantitati mici si cu mijloace casnice uzuale.

Dl. Peter Ioó, fiu de macelar, gospodar de nadejde din Timisoara si un fan declarat al blogului nostru, ne-a consiliat virtual pe parcursul prepararii acestor bunatati, oferindu-ne sfaturi pertinente cu privire la tehnica corecta de fierbere, condimentare, legare, zvantare si afumare a acestora. Toba de casa se umple traditional in stomac sau vezica de porc (basica) dar se pot folosi si mate crete (groase). Noua ne place toba afumata asa ca dupa oparire si zvantare o ducem 2 zile la afumatoare.

Din ingredientele de mai jos (6,5 kg carne si organe) am obtinut 5 kg de toba de casa – adica 2 tobe maricele a cate 2,5 kg fiecare. Nimic nu e batut in cuie si puteti jongla cu ingredientele cum doriti. Mie una imi place toba cu multe picioare de porc gelatinoase si as inlocui carnea macra cu ele. E doar un exemplu. Nici slanina nu pun in toba… unora le place. Sunt retete de toba in care apare si tocatura pentru carnati, amestecata cu zeama gelatinoasa sau sangele, ca la sangerete.

CUM SE FACE TOBA DE CASA RETETA TRADITIONALA ARDELENEASCA

fierberea componentelor pentru toba de porc
Am cantarit toate piesele si le-am asezat pe o tava: picioarele de porc, limbile, inimile, rinichii, slanina cu soric si bucata de carne (spata de porc). La toba nu punem ficat. Picioarele le-am mai parlit de perii existenti si le-am jupuit bine de resturile de piele care atarnau pe ele. Le-am clatit cu apa rece. Limba se fierbe ca atare si se curata de membrana ulterior.

Am pus toate aceste piese (mai putin rinichii) in oala sub presiune, am completat cu apa pana la semn si am condimentat totul cu 40 g sare, 15 g piper macinat si 60 g usturoi zdrobit (jumatate din cantitatile indicate in caseta cu ingrediente). Daca la tara se fierb toate piesele FARA sare in cazan, aici mi-am permis sa procedez exact ca la racituri si sa condimentez totul partial de la inceput. Am inchis kukta ermetic cu capacul din dotare si am asezat-o pe aragaz.

Din momentul in care incepe sa fasaie am calculat 60 de minute, reducand si focul de sub ea la minim. Intre timp am sectionat pe lung rinichii si i-am asezat 30 de minute intr-un castron cu apa rece si cateva picaturi de otet (ca sa iasa din ei mirosul specific).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.