Am pregatit aceasta reteta de Macrou marinat in sos de rosii cand el nu era acasa. A gasit-o pe aragaz, si-a pus in farfurie si-a zis:
-De cand asteptam reteta asta! Am mancat odata la cineva si mi-a placut mult, ti-a iesit perfect!
Timpul prepararii nu este un atu pentru aceasta reteta, dar nu vorbim de peste prajit, fript, copt etc, vorbim de o reteta in care pestelui i se macereaza oasele, deci este necesar timpul lung si temperatura scazuta.
Noi ne-am lins degetele. Adio conserve cumparate in sos tomat! Imi pare rau ca n-am incercat mai demult sa fac, dar nu-i tarziu nici acum.
Mare lucru de facut la reteta asta n-ai, doar rabdarea iti e necesara.
Ingrediente
1,7 kg macrou
80 ml ulei (eu am pus 40 ml ulei de masline si 40 ml ulei de floarea soarelui)
80 ml otet 9%
o lingura sare mare
2 linguri zahar
o sticluta suc de rosii (eu am pus preparat in casa – 330 ml)
2 linguri bulion (eu folosesc Olimpia sau Sultan) diluate in 500-550 ml apa
o ceapa rosie, mare
o mana de masline
boabe de piper
2-3 foi de dafin
Nota. Puteti folosi in loc de suc de rosii si bulion, 250 ml pasta de rosii concentrata, diluata cu cantitatea de apa cat s-ajunga sa cuprinda bine pestele la fiert, dar eu as recomanda exact ce am pus eu
Mod de preparare Macrou marinat in sos de rosii
Din imaginile atasate veti intelege usor ce-aveti de facut.
Spalati bine pestele, taiati capurile, cozile si-l curatati bine pe interior.
Taiati-i felii de aproximativ 3 cm.
Le asezati intr-un vas cu fund gros – tuci, ceramica, ce-aveti voi mai bun in care nu se prinde mancarea.
Puneti deasupra foile de dafin si piperul.
Intr-un vas amestecati uleiul, otetul, sarea si zaharul. Omogenizati bine.
Adaugati sucul de rosii si bulionul diluat in putina apa.
Amestecati totul apoi completati cu apa ramasa.
Turnati peste macroul din cratita. Sosul trebuie sa cuprinda bine pestele. Daca nu e suficient mai adaugati apa.
Deasupra puneti ceapa taiata juliene.
Puneti capac peste vas, puneti cratita la foc mic si lasati pentru 150 minute. Nu fierbeti cu clocote, trebuie sa fiarba usor, nu sa rupa bucatile de peste. Nu ridicati deloc capacul in acest timp!
Vedeti in fotografie cum arata dupa acest timp. Posibil la voi sa fie mai scazut, dac-a fost focul mai mare.
Apoi luati capacul si lasati in continuare la foc mic pana cand sosul scade si se ingroasa, asa ca-n conservele de peste in sos tomat. Potriviti gustul de sare.
La mine a durat aproximativ inca o ora, tot la foc mic. In ultimele 20 de minute am adaugat maslinele.
Macrou marinat in sos de rosii
- pentru cantitatile date, la final nu a fost necesar sa mai adaug nimic, nu era nici prea sarat, nici nesarat, era perfect! Aveti grija sa folositi otet de 9% nu de 5%
- timpul de fierbere dupa ce luati capacul nu este exact, depinde cat de groasa e cratita in care ati preparat, cat de mare/mica este temperatura la care fierbeti intial, asa ca doar proba va poate arata exact cand e aproape gata; scoateti o bucata de peste pe farfurie si taiati cu furculita; daca osul se taie cu furculita este ok, asta e ideea, oasele sa poate fi consumate fara probleme; poate fi necesar ca dupa ce luati capacul sa lasati o ora la fel cum poate fi necesar sa lasati o ora si 30 min (daca este cazul mai suplimentati cu putina apa). nu opriti focul pana nu-s macerate oasele
- pestele si sosul au gust exact ca cel din conserva, dar avem satisfactia ca l-am pregatit acasa, plus costul mult redus
- eu cred c-ar merge si mai mult sos; este atat de bun incat data viitoare voi pune putin mai mult din fiecare, ca la final sa ramana sos mult
Va asigur ca e delicios, eu nu am adaugat nimic in plus la final, nici sare, nici apa, nimic. Totul a fost ok exact cat am pus la inceput.